VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Marcus Thrane

f. 14.10.1817, d. 30.4.1890 | Thranitterbevegelsen

Marcus Thrane var en norsk politisk aktivist. Han var leder for en bevegelse som besto av en rekke lokale arbeiderforeninger, også kjent som Thranebevegelsen. Dette var politiske reformforeninger som kjempet for allmenn stemmerett, også for arbeiderklassen, og for sosiale og rettslige reformer, særlig for husmenn. Arbeiderforeningene var den første organiserte politiske massebevegelsen i Norge med sentralmøte, et eget presseorgan og en ledelse. SNL


1850

Skal vi være moderate eller radikale?
Arbeiderlandsmøtet
Bygdø, Christiania, 1. august 1850


1849

Arbeidernes Kaar og Stilling i Samfundet hertillands
Dragsalen ved Vaterlands bro, Kristiania, 29. mars 1849


Les om Marcus Thrane i Store norske leksikon