VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Stortingsløvene

av Olemic Thommessen, ,
Tale ved Løvejubileet
Jubileumstale | Norsk historie, Storting

Mine damer og herrer, gutter og jenter.

Det er en stor glede for meg at dere har kommet hit til Eidsvolls plass for å feire stortingsløvenes bursdag. Dette er løvenes første fødselsdagsfeiring noensinne. Og vet dere hvor gamle de er? 150 år!

For over 200 år siden satt det 112 menn på Eidsvoll og skrev Norges grunnlov. Den har dere kanskje hørt om før. I Grunnloven skrev de ned de aller viktigste tingene om hvordan Norge skulle styres. Det var eidsvollsmennene som bestemte at Norge trengte et Storting.

I mange år møttes stortingsrepresentantene på en skole i Oslo. De hadde nemlig ikke et eget hus å jobbe i. Det ble både trangt og upraktisk, for man jobber litt annerledes på Stortinget enn man gjør på skolen. Alle ble derfor enige om at Stortinget trengte en egen bygning.

Slik gikk det til at det ble arrangert en tegnekonkurranse om hvordan stortingsbygningen skulle se ut. Mange tegninger ble levert inn. Ingen var enige om hvilken tegning som var finest, men til slutt, etter mye krangling, plukket de ut Emil Victor Langlets tegning. Han hadde tegnet det bygget vi ser bak oss nå. 

Nå vil jeg at dere skal bruke fantasien litt. Se for dere en kald desemberdag for 150 år siden - akkurat her. Det bygges og bygges. Arbeiderne legger murstein på murstein. De hutrer og fryser mens de reiser Norges storting. Så kommer en gammel kjerre rullende inn på forsiden av plassen. På kjerren ligger to enorme steinblokker dekket til med laken. Arbeiderne stopper opp, og lurer på hva som skjer. Ser nysgjerrig på Gudbrand og Sivert som løfter de kjempetunge steinblokkene av kjerra og opp på platåene. Jeg ser for meg at arbeiderne smiler litt da de skjønner at det er to løver. To løver som legger seg godt til rette for å vokte huset de bygger - stortingsbygningen.

Nå lurer dere kanskje på hvorfor det er løver som ligger her ute? Jo, det skal jeg fortelle dere, det er fordi løven er Norges merke.

I 150 snøfylte vintre og 150 solvarme somre har altså disse løvene passet på stortingsbygningen. Trofast har de voktet skattkisten vår. For inne på Stortinget er det nemlig mange skatter. Som for eksempel Grunnloven. I den står det at alle i Norge skal få tro på det de vil, mene det de vil og si det de vil. Dette er Norges største skatt.

Siden løvene aldri tar pause fra vaktplassen sin, får de ikke lekt bursdagsgjemsel, fisket godteposer eller kledd seg ut. Og i og med at de ikke kan klatre ned til oss, vil jeg klatre opp til dem og pynte dem med ekte bursdagskroner. Etterpå synes jeg vi skal synge bursdagssangen for løvene.

Kjelde: www.stortinget.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen