VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Rødt på tinget

av Bjørnar Moxnes, ,
Tale på Rødts valgvake
Valgtale | Stortingvalg, Sosialisme, Valg, Rødt, Venstresida

Tusen takk. Tusen takk

Hei! Hvordan føles det å være et stortingsparti?!

I dag har titusener av mennesker stemt Rødt for aller første gang. Fordi vi viser handlingskraft i kampen mot forskjells-Norge. Fordi de ønska et nytt flertall i Norge. Og fordi norsk politikk trenger en utfordrer fra venstre. Resultatet er Rødts beste valg noensinne!

For Rødt er valget et gjennombrudd. Men for landet er det helt uavklart. Lenge lå det an til en klar seier for rødgrønn side. Folk var lei høyrepolitikken. Men det kan ende opp med at Erna Solberg får fortsette. Trolig fordi Arbeiderpartiet har vært for like Høyre i noen viktige spørsmål, og inviterte to borgerlige partier inn i regjering. Da mobiliserer vi ikke nok velgere til å vinne et rødgrønt flertall.

Hvis de borgerlige vinner, så er det med hårfin margin. Erna Solberg fortsetter i så fall som statsminister med et veldig svakt mandat.

Og hvis det skjer vil jeg gi en klar beskjed: Kampen er ikke over. At høyresiden har vunnet valget, kan vi ikke gjøre noe med. Men regjeringspartiene er ikke eneveldige i Norge. Kampen om hvor mye de får gjennomført er ikke tapt. Den starter her og nå, og jeg kan love at det blir kamp for hver meter, nå også med Rødt på Stortinget!

Dere kan vente dere motstand for hver kvadratmeter av folkets eiendom som skal privatiseres, hver million som skal gis i skattelette og hver soldat dere prøver å sende til NATOs kriger. Vi har stoppet dere før og vi kan gjøre det igjen!

Så vil jeg sende en hilsen til Erna Solberg, og be henne finne noen til å overta for Sylvi Listhaug. Den valgkampen Listhaug har ført, er en eneste lang søknad om oppsigelse.

Og husk det, Erna: Du har et flertall av folket i ryggen, du har dine støttepartier KrF og Venstre i ryggen - det er solid flertall for å gi henne sparken. Etter den mest splittende valgkampen vi har sett på lenge, trenger landet vårt en forsoningsminister, ikke en polariseringsminister!

Etter valget 2013 var det vanskelig å se for seg hvordan det skulle bli å drive valgkamp i 2017. Det må jeg ærlig innrømme. Likevel valgte vi å tørke tårene, knytte nevene og fortsette fornyelsen av partiet.

 

Vi har bygget videre på noen styrker, og klart å kvitte oss med noen svakheter. Derfor har vi møtt denne valgkampen med et sterkere lag.  
Vi har drevet tidenes grasrot-valgkamp.  
Vi har vunnet valgkampen på nett.  
Vi er snart dobbelt så mange medlemmer som i 2012, og ikke minst: Vi er det partiet som har de aller beste frivillige. Ingen får så mye valgkamp ut av så lite penger som vi gjør, ingen er i stand til å løfte i flokk sånn som oss. Så til hver og en av dere: Tusen, tusen takk for innsatsen!

 
Nå fortsetter fornyelsen av Rødt fra stortinget. Vi skal bygge partiet større og sterkere. Denne valgkampen legger grunnlaget for at vi tar sperregrensa i 2021!

 
 
 
Dette har vært en valgkamp preget av mye spill. Hva sa KrF om Frp, hvem velger de grønne å støtte og hvor er Listhaug på tur i dag?

Når Rødt har gjort vårt beste valg noensinne, handler det om at vi har holdt hodet kaldt og fortsatt å snakke om det aller viktigste:

- Om framveksten av forskjells-Norge og behovet for et vendepunkt.

- Om utviklingen i arbeidslivet, hvor bemanningsbyråene er i ferd med å sage over bærebjelken i den norske modellen, fordi de erstatter fast ansatte med innleide.

- Om umuligheten ved å ha en klode med begrensa ressurser og et økonomisk system basert på evig vekst.

Uansett hva Listhaug eller Solberg eller VG har holdt på med, har vi holdt fast, fordi vi veit at folk der ute først og fremst vil høre om politikken vår, ikke alt det andre. Det skal vi være stolte av!

Allerede nå har enkelte begynt å avskrive framgangen vår som en enkelthendelse.

Derfor vil jeg avslutte med å gjenta det jeg sa for to år siden også. Og det er en hilsen til alle som gjerne vil avskrive oss:

Dere må gjerne bortforklare oss, latterliggjøre oss og nekte å gi valgkampstøtte til oss, men det er en ting dere ikke kan stoppe:

Det er den kimen av håp som er tent i dette valget, troen på at det er mulig å skape et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge. Det vil vokse videre, det vil bli sterkere og på et eller annet tidspunkt blir dere nødt til å forholde dere til det.

Kjelde: Epost fra Rødt
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen