VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Første skoledag

av Erna Solberg,
Skolestart på Jar skole i Bærum
Skole, Barn, Barndom

Hei til alle dere førsteklassinger! Gratulerer med denne store dagen! Jeg kan se at dere er spente. Men jeg ser også at dere gleder dere.

Første skoledag er en spesiell - og litt høytidelig - dag.

Dere har pyntet dere. Og mange av dere har kanskje fått ny skolesekk. Selv om det er mange år siden jeg begynte på skolen, husker jeg godt hvordan den første skolesekken min så ut. Jeg var veldig stolt.

Det å starte på skolen er spennende. Og det er det ikke bare dere som synes. Har dere hørt om Albert Åberg? Jeg har lest en historie om da Albert skulle begynne på skolen. Han var også fryktelig spent.

Men da han kom hjem etter første skoledag kunne han fortelle pappaen sin at det var læreren hans som hadde vært mest spent. For hun skulle møte masse nye barn, og hadde hatt så mange sommerfugler i magen at hun ikke fikk sove.

Sånn er jeg sikker på at mange av lærerne deres også har hatt det. Og jeg er helt sikker på at foreldrene deres også har det sånn i dag.

Tenk på alle de tingene dere kommer til å lære dette året. Alle de tingene som dere ikke kan nå, som dere kommer til å synes er kjempelett om et år.

Jeg skal fortelle dere en hemmelighet. Selv om jeg er statsminister og sjef, så er det ikke sånn at jeg vet alt. Det finnes faktisk veldig mange vanskelige ting som ikke jeg vet svaret på.

Som faktisk ingen voksne kan - ikke en gang lærere eller foreldre.

For eksempel er det mange sykdommer vi ikke har medisiner mot. Det er mange ting vi gjør i dag som forurenser miljøet vårt. Det er ikke bra. Og det er mange barn som vokser opp i land som er så fattige at de ikke får nok mat og klær.  

På skolen lærer dere masse sånn at dere kan være med å løse mange av de tingene som vi som er voksne i dag ennå ikke har klart å løse.

Siden dette er en høytidelig dag, skal jeg også være litt høytidelig.

Jeg har som statsministere gitt noen løfter til barn

1. Vi skal ha en skole hvor dere lærer alt dere trenger for å kunne gjøre det dere vil når der blir store og hvor dere har det bra.

Jeg kan ikke love at dere kommer til å synes det er like morsomt å gå på skolen hver dag. Men skolen skal være et fint sted å være, for dere alle sammen.

Lærerne og de andre voksne på skolen skal passe på at dere har det bra, og at ingen blir sittende uten å ha noen å leke med. De kan for eksempel hjelpe dere med å bli kjent med de andre barna, hvis det ikke er så lett helt i starten. 

2. Barn som synes skolen og leksene er vanskelig skal få god hjelp med en gang.

Men noen ganger kan det være sånn at ordene du skal lese er for vanskelige.  Og vet dere hva? Sånn var det for meg. Andre ganger kan det være sånn at tallene blander seg sammen og alt bare blir feil. Da er mitt løfte at du skal få hjelp av læreren din, eller noen andre voksne på skolen, til å øve litt ekstra slik at det ikke lenger blir så vanskelig. Du skal få den hjelpen du trenger for å få til skolearbeidet.

Sånn skal det også være hvis du synes noe på skolen er for lett. For det er ikke morsomt å sitte altfor lenge med noe som er for enkelt. Da skal du få oppgaver som er litt vanskeligere. Slik at du hele tiden har spennende ting å jobbe med.

Når du får til skolearbeidet og lærer nye ting - da blir det moro å gå på skolen.

3. Ingen barn skal mobbes.

Hvis noen blir plaget eller mobbet, så skal de voksne på skolen sørge for at det tar slutt med en gang. Det er jobben til de voksne på skolen her å passe på at alle har det bra.

Men du og klassekameratene dine må også passe på hverandre. Det er ikke så mye som skal til. Det kan være å si hyggelige ting til hverandre. Å spørre om noen vil være med og leke. Og å si ifra til de voksne hvis noen ikke har det bra. Det er sånn skolen blir et fint sted å være, både for barn og voksne.

4. Ingen skal få lov å være slemme mot barn, verken hjemme eller på skolen.

5. Jeg ønsker at barn skal gå på minst en fritidsaktivitet med vennene sine fordi det er viktig å gjøre ting sammen også på fritiden.

Gratulerer med den store dagen! Og lykke til med skoleåret! 

Kjelde: regjeringen.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen