VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Skjebnen har gitt deg store oppgaver

av Sonja, ,
Gallamiddag i anledning H. K. H. prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag

Your Majesties 
Your Royal Highnesses

Stortingspresident 
Statsminister 
Høyesterettsjustitiarius

Kjære alle sammen

Velkommen til oss her på Slottet og til feiringen av vår flotte 18-åring, Prinsesse Ingrid Alexandra. Kongen og jeg er glade for denne anledningen til å samle familie og venner fra inn- og utland, og gjester fra hele Norge. Sammen representerer dere både landet vårt, familiebånd og livet til vår kjære arveprinsesse.

We are especially grateful to all of you - family and friends - who have travelled from all over Europe to share this celebration with us. Thank you!

Endelig, ja, endelig får vi altså feire denne unge damen. Kjære Ingrid, i løpet av dine 18 år har du vist hvem du er - og utvist flere talenter: Du er glad i vannsport. Du er god på ski. Du er også glad i skolen, og glad i være sammen med venner og familie. Du er en skikkelig tøffing - som verken er redd for å hoppe i fallskjerm eller for å si din mening. Det siste vil komme spesielt godt med, det lover jeg deg.

Du er klok, varm og kunnskapsrik. Og du har omsorg - som jeg også sa i din konfirmasjonstale - både for mennesker, dyr og naturen.

Jeg undres hvorledes din fremtid vil se ut?

Skjebnen har gitt deg store oppgaver, kjære Ingrid. Men på veien dit må du gripe mulighetene som byr seg med begge hender - for å kunne lage din egen solide plattform. Alt du kan suge til deg av inntrykk, lærdom og erfaring, vil komme til nytte senere i livet.

Akkurat nå er du midt i den mest eksplosive, blomstrende ungdomstiden. Snart går du inn i siste år på skolen, og har russetiden foran deg. Ja, kontrastene i ditt liv er store.

I dag - når vi feirer dine 18 år - er du omgitt av mennesker som er glad i deg og som vil deg vel. Og du skal vite at du alltid kan komme og søke råd og støtte hos alle oss som står rundt deg. Min mor sa til stadighet: Det kommer ikke an på hvorledes man har det, men hvorledes man tar det. Det har hjulpet meg meget gjennom livet. Og disse ordene ønsker jeg å gi videre til deg i dag.

Hold fast på den du er, Ingrid. Våg å tenke nytt og åpent; å gjøre ting på din egen måte. Og husk at det ikke er noe mål i seg selv å være perfekt.

Du har alle forutsetninger for å ta kloke valg og til å få et liv som blir godt både for deg, dine nærmeste og dem du en dag skal være dronning for.

Jeg håper du alltid vil ha dine egne rom der du kan kjenne deg helt fri, der du kan hente næring, hvile og inspirasjon - slik jeg gjennom mitt liv har hatt det i naturen, spesielt i fjellet, og i kunsten. Et slikt rom har alle mennesker behov for.

Takk for alt vi har opplevd sammen så langt! Jeg gleder meg til å følge deg videre på din livsvei.

Jeg håper alle får en minnerik aften.

Jeg inviterer dere med i en skål for Prinsesse Ingrid Alexandra.

Gratulerer med dagen - og velkommen til dere alle!

Kjelde: www.kongehuset.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen