VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Unge som gamle skal vi bekjempe rasisme

av Karita Bekkemellem, ,
Appell mot rasisme
Appell | Rasisme

Kjære alle sammen!

Det er hyggelig å se at sola skinner over klanen og Vålerenga i dag.

Jeg vet at dette er en av de viktigste ukene for Vålerenga på lang tid. I tilegg til sportslige utfordringer, er jo dette en betydelig markering mot rasisme.

Alle mennesker - uavhengig av hudfarge - skal møtes med respekt.

Dette burde være en selvfølge, men dessverre har vi de siste ukene sett flere eksempler på at rasisme og diskriminering ikke er lagt død.

Vålerengas spillere fikk selv slengt rasistiske tilrop etter seg for en uke siden.

Omtrent på samme tid, i en park på Grunerløkka, opplevde en ung mann en behandling av helsepersonell som hadde rasistiske overtoner.

Og mange med en annen kulturell bakgrunn har den siste tiden hevdet at de blir forskjellsbehandlet i det offentlige systemet.

Slik kan vi ikke ha det! Unge som gamle skal vi bekjempe rasisme.

Rasistiske tilrop er heldigvis ikke hverdagskost i norsk fotball. Likevel er det ikke første gang vi har vært vitne til at det skjer.

Derfor er det en glede for meg å stå her sammen med dere i dag. Sammen med en klubb som gjennom mange år har satt antirasisme på dagsorden.

Sammen med folk som har valgt å stå frem som gode rollemodeller for både andre klubber, men ikke minst for ungdom og barn i hele landet.

Vi vet at Klanens stemmer runger langt utover Oslos grenser. Derfor er det så utrolig viktig at Laget, Klubben og Klanen går i bresjen for dette viktige arbeidet.

Når vi opplever episoder som det som skjedde på stadion i Litauen setter det en støkk i oss og vekker en avsky mot elementer i samfunnet vårt vi ikke skal finne oss i.

Vi må ha en felles front mot slike holdninger - både på og utenfor banen.  Regjeringen og jeg vil stå sammen med dere i kampen mot rasisme.

For som dere selv synger: "Du speller for flere enn bare deg sjæl" - skal vi bli kvitt rasismen må vi aldri la noen stå alene.

Lykke til med kampen og det viktige arbeidet dere gjør!

Kjelde: http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dep/minister/taler_artikler/2007/Apell-mot-rasisme-pa-Ulleval-stadion-.html?id=479599
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen