Kjære venner
Vi gjennomlever tunge dager. De tyngste dagene Norge har opplevd siden andre verdenskrig. Vi kjenner alle på en sorg så tung at det noen ganger føles som den skal kvele alt annet.
Angrepet på fredag var et angrep mot alt vi er. Mot demokratiet. Mot vår måte å leve på, mot åpenheten og likheten.
Tankene våre er hos de drepte og skadde. De som tjente landet vårt i regjeringskvartalet. Og hos ungdommene på Utøya, som var samlet i engasjement for mer toleranse og fellesskap.
Angrepet på fredag var et politisk angrep. Et angrep på regjeringen. Et angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Et angrep på bestemte politiske idealer om inkludering, likestilling og mangfold.
Angrepet på fredag var et angrep på det mangfoldige Norge. Drivkraften var hatet mot det flerkulturelle Norge, mot venstresiden, mot muslimer, mot innvandrere. Og derfor har jeg invitert dere hit i dag, som representanter for nordmenn med bakgrunn i andre deler av verden.
Jeg vet at mange kjenner på en stor uro nå. Og at den uroen er sterk også blant minoritetene og i innvandrerbefolkningen. Hva vil skje med Norge? Hvor kommer dette hatet fra? Klarer vi ikke å leve med at vi er ulike i dette landet? Skal de som vil så splittelse og frykt lykkes?
Det er derfor jeg har invitert dere hit i dag. Regjeringen ser innvandrerbefolkningen i denne situasjonen. Vi er her for dere. Vi er her for å vise at vi ikke gir etter, og at våre verdier ikke skal endres. Norge vil forandres av det som har skjedd. Men ikke i den retningen drapsmannen ville.
Hvis vi vil kan vi gå i motsatt retning, mot mer toleranse og mer samhold. I disse dagene skal vi stå vakt om det mangfoldige samfunnet. I disse dagene ser vi virkelig hva det betyr å være norsk i vår tid. Blant ofrene er nordmenn med ulik bakgrunn. Blant de sørgende står nordmenn med ulik bakgrunn.
Å være norsk handler ikke om hvor mange generasjoner du har bak deg blant fjorder og fjell i Norge, men om at du er glad i dette landet, og slutter opp om de verdiene det står for. Hvor stor den oppslutningen er, har vi virkelig sett disse dagene. Midt oppe i alt det vonde ser vi et håp og et samhold som vi kan bygge dette samfunnet videre på.
Jeg er opptatt av god dialog med innvandrerbefolkningen og dens representanter. For det første må vi stå sammen om sorgen, om å bearbeide sjokket, om å skape trygghet. Jeg ønsker råd og innspill og erfaringer fra dere i det arbeidet. For det andre må vi stå sammen om å stake ut en kurs for Norge som kan bringe nordmenn med ulik bakgrunn sammen, redusere motsetninger i vårt samfunn og skape et enda mer tolerant og inkluderende samfunn. Jeg ønsker å høre deres tanker om det også.
Helseministeren, Kunnskapsministeren og jeg har kommet med fem råd til foreldre. De er publisert på departementenes hjemmesider.
- Forsøk å være rolig. Bruk god tid på å snakke med barna om det som har skjedd, og forklare dem at det er greit å stille spørsmål og fortelle om det de er opptatt av.
- Ærlig og forståelig informasjon er viktig. Sjekk at barna har forstått ved å spørre dem om deres mening og tanker.
- Forsikre barna om at de er trygge, og tilbring mye tid sammen (utendørs aktiviteter, lesestunder eller lignende). Vis omsorg og kjærlighet.
- Fortell barnet positive ting om hjelpearbeidet og alt som gjøres for å hjelpe rammede.
- Samtaler mellom voksne kan i unødvendig grad skremme barn, vær oppmerksom på hva barn overhører. Begrens tilgang til mediedekningen både på internett, TV, radio og aviser (særlig TV-bilder kan forverre barns stressopplevelser).
Jeg har tatt initiativ til at disse rådene blir oversatt til språkene til de største minoritetene i Norge. De vil om kort tid finnes på hjemmesidene til både IMDi og departementet, og jeg oppfordrer dere til spre dem.
Hensikten med angrepet på fredag var å gjøre oss utrygge, å få oss til å tvile, å få oss til å gi etter for ondskap. I stedet må vi tviholde på det vi står for. Møte hat med håp, møte frykt med samhold.
Det at vi møtes i dag er et av mange symboler på at hatet og frykten ikke vinner, fordi håpet og samholdet er så uendelig mye sterkere.
Regjeringens melding til innvandrerbefolkningen er klar og tydelig. Dere er en del av det fellesskapet som ble angrepet. Dere er en del av det fellesskapet vi nå skal ta vare på.