VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Det ble typisk norsk å være best

av Gro Harlem Brundtland, ,
Regjeringens OL-mottakelse
Nordmenn, Norge, OL

Jeg er glad for å kunne ønske OL-troppen velkommen hit til Akershus. Vi i regjeringen opplever jo ofte at det er mange som er uenige med oss. Men nå regner vi med å ha et kolossalt flertall i ryggen når vi gratulerer OL-troppen med strålende innsats og takker for all gleden dere ga så mange.

Det har ikke manglet på go'ord etter olympiaden, både fra inn- og utland - og de er alle vel fortjent. Norge viste verden en idrettsfest de aldri hadde sett maken til - med idrettsglede, folkefest og norsk kultur, i rammen av et solrikt, norsk vinterlandskap.

Dere viste konkurrentene vinterveien. Den beste norske innsatsen i et vinter-OL noen gang. Selv syntes jeg det var noe dristig av meg i Ukeslutt - den dagen det startet å overby Kong Harald og tippe 6 gull, én mer enn Kongen. For store forventninger er jo ikke alltid av det beste - .

Det ble 10 gull - og 26 medaljer og 176 poeng i alt. Det ble ja til det friske og velformulerte spørsmålet på forsiden av det amerikanske ukemagasinet Time rett før OLs "Will the host take the most?" Ikke helt i tråd med Regjeringens syn på den globale fordelingspolitikk - det må vi jo innrømme - men så kunne vi til gjengjeld helhjertet unne Vladimir Smirnov den aller siste gullmedaljen på langrennsstadion.

I nyttårstalen for ett år siden husker kanskje noen at jeg spurte om vi ikke nå trengte et nytt slagord: "Det er typisk norsk å være god". I god norsk tradisjon vakte det i seg selv en stor debatt. Men på Lillehammer gikk dere jo lenger enn det jeg dristet meg frampå med: Det ble typisk norsk å være best.

Ingen ting av dette kom av seg selv. Det ligger årelang trening bak. Helt siden Samaranch lærte verden å uttale "Lillehammer", har det vært en bevisst og langsiktig satsing med 12. februar 1994 som mål. Systematikk, teamarbeid og et godt idrettsmiljø er stikkord bak prestasjonene. Det kan vi lære av på andre områder i samfunnet.

Dere gledet oss ikke bare med store idrettsprestasjoner, men også gjennom det blikk og den omtanke dere viste for det som skjer utenfor idrettsbanen. Et samfunnsengasjement vi alle satte stor pris på. Det var ikke bare gullet som glimret på Lillehammer. Det var fair play, evnen til å takle både suksess og skuffelser - og de holdninger dere sto for. Slik blir dere ambassadører, ikke bare for den idrett dere driver, men for en idrettsbevegelse som ser ut over seg selv.

Derfor - en stor takk for innsatsen og for bidraget til en uforglemmelig vinterolympiade på Lillehammer.

* * *

Kveldens underholdningsinnslag kommer noe senere, og det står Skjetten dur & moll for. Et amatør-kor som siden 1991 forberedte seg til OL og som underholdt på Ol-scenen i gågata på Lillehammer. Jeg kan love dere nok en olympisk opplevelse som det svinger av.

Kjelde: www.regjeringen.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen