VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Velgerne valgte oss

av Erna Solberg, ,
Seierstale til Høyres valgvake
Tale på valgvake, Valgtale | Stortingvalg, Valg, Høyre

Kjære alle sammen.

I dag har dere vært med på å skrive historie. I dag har velgerne stemt frem en historisk sterk valgseier for de borgerlige partiene. Og i dag har altså velgerne gitt Høyre vårt beste Stortingsvalgresultat på 28 år.

Hva er det vi har vist? Vi har vist at valget det vinnes ikke på fire ukers valgkamp. Vi har vist at valg vinnes med fire års hardt arbeid.

Det er litt over 35 000 timer siden sist gang vi hadde valg - stortingsvalg - og siden den gangen så har jeg og veldig mange av dere stått på for å oppleve denne dagen.

Det er litt leit å minne dere på det, men altså 24. april 2009 så fikk vi altså 10,9 på en meningsmåling. I dag har vi fått et valgresultat som ser ut til å gi oss omtrent 27 prosent. Og det valget er vunnet av hele partiet, og det er utrolig mange som fortjener en takk for den innsatsen de har lagt ned i disse årene.

Unge Høyre, men også Høyre studentene og Høyre seniorer. Også alle våre medlemmer, kandidater, tillitsvalgte, ansatte og lokalpolitikere over hele landet som har stått på og jobbet. Vår dugnad har vært historisk, aldri før har vi hatt et valgapparat som har vært så gjennomført og så grasrotorientert som det det har vært i år. Tusen, tusen takk for innsatsen.

Og så har jeg lyst til å si særlig takk til Sindre og til Ingrid og til Erik - fordi at deres støtte og kjærlighet og ikke minst deres hjemmegrasrotorganisering faktisk har klart å få dette til å fungere.

Velgerne hadde ved dette valget valget mellom 12 år med rødgrønn regjering, eller en ny regjering, og dere vet med hva: nye ideer og nye løsninger. Og velgerne valgt oss.

Og valgkampen har jo handlet om Høyre. Mangen av sakene som har vært diskutert har vært våre nye løsninger. Og velgerne har trodd på oss. De har gitt oss et mandat til å virkeliggjøre Høyres program, til å få ned helsekøene, til å løfte kunnskapen i skolen, til å bygge veiene raskere, ja, og ikke minst til å sørge for at Norge får en konkurransekraft som gjør at Norge blir et godt velferdssamfunn også i fremtiden.

Det er god grunn å takke dere, men det er også god grunn å takke velgerne. Og nå er vår jobb å virkeliggjøre det vi har lovet. Og sørge for at vi ikke bare har vunnet et valg, men også at vi fortjener den respekten det er at vi gjennomfører det vi har lovet i en valgkamp.

Så takk til velgerne for tilliten - vi lover å gjøre oss tilliten verdig.

3. november 1990 gikk Jan P. Syse av som statsminister. 23 år senere har velgerne bestemt at Høyre igjen skal få statsministeren. Jeg har i kveld ringt til Trine Skei Grande, til Knut Arild Hareide og til Siv Jensen. Jeg har takket de for valgkampen, jeg har gratulert de med at de også har fått et historisk godt resultat for de borgerlige partiene. Det er nemlig sammen med våre venner på borgerlig side at vi skal realisere de politiske ideene vi står for, og vi har sammen med de fått mandater til å styre.

Også har jeg lyst til å si på en dag som dette at det også er grunn til å takke de som skal gå ut av regjeringskontorene. Det å styre et land er krevende. Det å ha ansvar hver dag i mange år er krevende. Og alle de som tar på seg den typen oppgave fortjener respekt. Selv om vi er politisk uenig om retningen, så fortjener de respekt for den jobben de har gjort, og de trenger vår takknemlighet for at de faktisk har tatt på deg den typen folkevalgte verv.

Og ikke minst så er det grunn til å takke Jens Stoltenberg for at han gjennom tøffe tider i Norge har stått opp og vært et symbol og en samlende person for en hel nasjon.

Vi er fortsatt et lite land, og vi har rom for å være sjenerøse, men stafettpinnen har velgerne gitt til oss. Og sammen med de andre partiene er vi enig om at velgerne har gitt oss et mandat som forplikter, vi har avtalt at vi skal møtes, vi har lovet at vi skal sette oss ned og diskutere en plattform, og vi har lovet med våre venner på borgerlig side at vi skal gi dette landet en ny regjering.

Så inderlig takk til alle dere som er her, alle de som er på alle de andre valgvakene vi har rundt i partiet. Tusen takk for innsatsen. For mange av oss så er jobben egentlig bare akkurat begynt.

Så stå på, dette har vært en fantastisk kveld - og fortsettelsen kommer.  
Takk for meg.

Kjelde: Høyre
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen