VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Vi skal ikke være tause vitner til denne uretten

av Børge Brende, ,
Appell ved lysmarkeringen for Syria
Appell | Syria

Kjære alle sammen. Takk for at dere er her. Vi skal vise at menneskene i Syria ikke er glemt.

Konflikten har nå pågått i tre år, og det har gått fra vondt til verre. Vi er vitne til en av de verste humanitære krisene i vår tid. Krigen føres med en sjokkerende brutalitet, uten respekt for humanitære prinispper.

Mer enn 135.000 mennesker er drept. 9, 3 millioner syrere har akutt behov for mat, medisiner og helsetjenester. Halvparten av dem er barn.

6,5 millioner mennesker er på flukt i sitt eget land. Over 2,5 millioner syrere - eller omlag halvparten av Norges befolkning - er flyktninger i andre land.

I store områder hindrer de krigførende partene bevisst den livsviktige humanitære hjelpen i å komme frem. Ifølge FN er 245.000 mennesker fanget i beleirede områder, ute av stand til å få mat og medisiner utenfra.

I tillegg er nesten 3 millioner mennesker i sentrale deler av landet uten humanitær assistanse, uten medisiner og uten helsetilbud.

Aldri noen gang har FN bedt om mer penger til en humanitær krise enn til Syria. Men det er ikke bare ressursene det står på. Mange av dere representerer hjelpeorganisasjonene. Dere står klare til å hjelpe, men blir nektet tilgang.

Det er uakseptabelt. Det er umenneskelig. Den syriske sivilbefolkningen betaler prisen for at partene ikke respekterer humanitære prinsipper.

Vi står i fare for å miste en generasjon av Syrias barn. FN anslår at så langt er over 10.000 barn drept i konflikten.

Det er ikke bare kuler og granater som dreper dem. Det syriske helsesystemet har kollapset. Stadig flere barn dør nå av sykdommer som det vanligvis er lett å behandle. Det er hjerteskjærende å høre at barn ikke utvikler tenner på grunn av mangel på kalsium.

Også skolesystemet er bortimot rasert. To millioner barn får ikke lenger skolegang. De opplever istedet grusomheter ingen barn bør være vitne til.

Vi skal ikke være tause vitner til denne uretten.  

Alle krigførende parter er forpliktet til å akseptere humanitær tilgang. Å nekte befolkningen mat og medisiner er en krigsforbrytelse.

De regionale stormaktene og det internasjonale samfunnet må vise ansvar. Vi må alle bidra til å stanse krigen og de menneskelige lidelsene.

Den syriske befolkningen er gisler i en bitter kamp. Både deres egne myndigheter og deler av opprørsbevegelsen påfører bevisst befolkningen lidelser for å nå egne politiske mål. Det syriske folk trenger vår støtte.

Fra Norges side skal vi fortsette å gjøre alt vi kan for å sikre at den humanitære hjelpen når flere. Vi skal fortsette å støtte Syrias naboland slik at de kan fortsette den enorme innsatsen og viljen de viser til ta imot dem som klarer å flykte fra grusomhetene.

Det haster med en politisk løsning. Bare det kan sette en stopper for de enorme lidelsene og ødeleggelsene befolkningen og landet utsettes for. Vi skal fortsette å bruke alle anledninger til å legge press på partene og de som har innflytelse i regionen. Volden må stanses.

Utsiktene i Syria er dystre. Vi kan bli sinte og fortvilet. Men vi kan ikke miste håpet på en bedre fremtid for menneskene i Syria. Det skylder vi dem. 

Takk for at dere har tent håpets lys på Operataket i kveld. Det gjør et sterkt inntrykk.

Tusen takk for oppmerksomheten.

Kjelde: www.regjeringen.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen