VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

En av våre helter

av Erna Solberg, ,
Avduking av Christian Frederik-monumentet
Avduking | Christian Frederik

Deres Majesteter, 
Deres Kongelige Høyhet, 
stortingspresident, 
kjære alle sammen,

Gratulerer med en flott 17. mai-feiring i går. Vi har spart en av gavene til i dag, og jeg gleder meg til å se det som skal pakkes ut her på Eidsvolls plass om noen minutter.

I 1814 ble den danske prinsen Christian Frederik den som i Norge symboliserte slutten på det dansk-norske rike og begynnelsen på en selvstendig norsk stat. Uten hans innsats ville Norge gått inn i unionen med Sverige uten grunnlov og uten organer for lovgivende, utøvende og dømmende makt.

I en lang periode har Christian Frederiks rolle vært undervurdert, kanskje fordi vi hadde behov for å bygge våre egne, norske helter. Men uten hans innsats ville vår historie vært annerledes. Det er på tide at Christian Frederik også blir en av våre helter.

19. mai 1814 takket Christian Frederik ja til å bli konge i Norge. Han ble da den første kongen i et selvstendig Norge på over 430 år. Han ble også vår første folkevalgte konge.

Christian Frederik viste vilje til kompromiss da Sverige i juli 1814 satte militær makt bak kravet på Norge. Han valgte våpenhvile, godtok unionsforhandlinger og innså at hans korte tid som konge i Norge snart ville være over. Det bidro til å redde Grunnloven og den kimen til vårt demokrati som lå i den.

Oslo får i dag et varig minne om kong Christian Frederik. Takket være blant andre biograf og pådriver Lars Roar Langslet, en jury under ledelse av Svein Olav Hoff og kunstner Kristian Blystad, står nå monumentet her som et varig uttrykk for vår takknemlighet til den unge prinsen som ble norsk konge.

På vegne av regjeringen er det en glede å overrekke monumentet til Stortinget.

Jeg vil be Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark om å avduke monumentet

Kjelde: www.regjeringen.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen