VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Vi står sammen

av Hajrah Arshad, ,
Fredens ring
Appell | Jøder, Muslimer

God kveld, alle sammen.

Det kan virke som jeg er litt nervøs, men det er jeg ikke. Jeg bare fryser litt.

[snakker på arabisk] Jeg starter med Allahs navn, den allmektige. [snakker på arabisk] Kjære brødre, kjære søstre.

Jeg får i dag vondt i magen over deres enorme engasjement. Og deres enorme kjærlighet for likeverd. Og deres enorme oppmøte. Jeg heter Hajrah Arsha og jeg er 17 år. Og jeg er muslim.

Jeg tror på sterke verdier som kjærlighet, frihet og samhold. I dag får vi muslimer endelig muligheten til å vise vår versjon av religionen vår, og endre det mediene skriver om oss. Vi får i dag vist at islam står for fred og samhold.

I 2012 kom Abid Raja med en sterk påstand mot muslimske barn. Han mente at muslimske barn -- spesielt gutter -- blir matet med jødehat i morsmelka. Jeg ble oppdratt til å være høflig, jeg ble oppdratt til å respektere folk, og aldri diskriminere på grunn av religion. Og i dag, mine venner, har dere vist, hvordan dere har blitt oppdratt. I dag, mine venner, har vi sammen knust hans sterke påstand, og vi har vist verdenssamfunnet hva vår religion står for.

Vår religion sier at vi skal ha respekt for hverandre, respekt for hverandres religion -- uavhengig om du er jøde, buddhist, hindu eller kristen. For mitt aller største forbilde, profeten Muhammad -- fred være med ham -- sa: «You can not enter Heaven until you believe, and you will not truly believe until you love one another». Så hvis vi som medmennesker -- muslimer og jøder -- ikke kan leve side om side og vise respekt overfor hverandre, hvordan kan vi forvente å bli respektert som en minoritet i landet? Hvordan kan vi forvente å få uten å gi?

Det finnes ekstremister i alle miljø, og vi erkjenner at det fins folk også innafor vårt miljø som er i faresonen for å radikaliseres. Men vi håper i dag at vi kan bidra til å minke radikalisering i vårt eget miljø, ved å vise at flesteparten av muslimske ungdommer står opp for jøders rettigheter.

Og jeg håper at de følger vårt eksempel, i stedet for å høre på en liten minoritet. Og vi håper at andre miljøer tar vårt eksempel, og prøver å bekjempe radikalisering i sitt eget miljø -- om det så er høyreekstreme, islamofobi, eller hva det nå skulle være.

Det er urettferdig å bli generalisert, og det er urettferdig å bli stilt inn mot veggen som vi blir nå. Derfor vil jeg også understreke at denne markeringen ikke er en markering der muslimer sier «beklager» for angrepet i København. Dette er en markering for å vise at vi står sammen med dere.

Norske jøder er redde for å stå frem som jøder. Unge jøder er redde for å snakke om sin religion i skolegården. Synagogen er redd for angrep mot seg. Rett og slett redde for oss muslimer. Vi muslimer vil i dag vise at vi ønsker å stå sammen med dere, og at vi føler den samme frykten som dere. Og at vi skal ta støyten sammen med dere.

For vi skal ikke legge skjul på at muslimer også møter hets på jobben, i skolegården og i moskeen fra ikke-muslimer. Det er derfor vi stiller opp i dag. Vi muslimer vet godt hvordan det er å bli diskriminert. Og vi ønsker ikke at noen andre skal sitte igjen med den samme følelsen som vi ofte sitter igjen med.

Jeg håper at vi alle kan lære av hverandre i dag, for vi kommer ingen vei så lenge vi ikke er samlet.

Som Gandhi en gang sa: «Be the change you want to see in the world». Dette er noen fantastisk gode ord å leve etter.

Kjære venner,

deres oppmøte i dag har vist at vi tar ett skritt nærmere fremtiden. Vi skal i dag legge fortiden fra oss, og vi skal sammen, som en nasjon, drepe de fordommene vi har mot hverandre. Vi skal sammen, som en nasjon, skrive historie.

Tusen hjertelig takk skal dere ha for at dere har møtt opp i dag. 

Kjelde: Skrevet av fra videoinnslag på nrk.no
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen