VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD
VIRKSOMME ORD

Arbeidernes direkte deltagelse

av Elias Volan, ,
Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte, Debatt om forbundets organisasjonsform
Arbeiderbevegelsen

Det er to hovedretninger indenfor vore faglige organisationer. Den ene retningen hævder at fagorganisationen skal lægge hovedvægten paa at forbedre arbeidernes kaar indenfor rammen av det kapitalistiske samfund. Den skal arbeide for høiere løn, kortere arbeidsdag, løsning av feriespørsmaalet o.s.v. Samfundets socialisering og det nyskapningsarbeide som maa staa i forbindelse med arbeidernes frigjørelse fra det økonomiske slaveri, skal overlates til de politiske organisationer. Den anden hovedretning hævder at fagorganisationen skal gives et bestemt politisk maal. Den skal bli en socialistisk klassebevægelse som tar aktiv del i den store socialiseringsproces.

For at opnaa det vi mener med socialismen, nemlig klasseforskjellens ophævelse, blir det nødvendig at arbeiderne gjennem sine økonomiske organisationer tilkjæmper sig herredømmet over produktionsmidlerne og at de ved hjælp av sine organisationer regulerer forholdet mellom menneskene i samfundet. Mot en saadan ordning av det økonomiske forhold har man forsøkt at sætte op et skræmmebilde om at arbeidernes organisationer vil komme til at bekjæmpe hverandre og at man i stedet for enkeltmandens utbytning vil faa den korporationsmæssige utbytning.

Jeg tror ikke at den tid vil komme da en enkelt industri kan diktere de andre sine betingelser, og skulde et enkelt fag komme til at optræ paa en saadan maate vil hele den øvrige befolkning reagere. Arbeiderne vil ogsaa ganske hurtig komme til klarhet over at den enkeltes vel er betinget av alles lykke. Faren ligger derfor ikke i at arbeiderne faar formegen magt. Den ligger i arbeidernes trællesind. Jeg kan tænke mig at man kunde ha utsigt til at komme ut over det undertrykte forhold; men man vilde si at det ikke var praktisk politik i dag. Men det er praktisk politikk for dem som kjæmper at vælge en linje som fører dem ut av den økonomiske ufrihet og frem til frihet. Jeg tror ikke dette kan gjøres uten med arbeidernes direkte deltagelse. Vi kan vælge vore bedste mænd og besætte alle plasse med socialister; jeg tror ikke de er bedre end andre mennesker. Man skal ikke gaa med paa at lægge sin skjebne i enkelte mænds hænder, det gjør vi ved at lægge den i samfundets hænder og vælge socialister til at styre for os. Jeg tror ikke de vil avskaffe den kapitalistiske utbytning, for erfaringerne i dag sier det stikk motsatte. Derfor, naar vi har foreslaat for Arbeidsmandsforbundetat vedta et økonomisk program saa mener vi at vi fra den opfatning skal lægge grundlaget for hele vort sociale arbeide. Se paa eksemplet Finland. For borgerskapet er ikke noget middel for raat, ikke noget forkastelig for at kue den socialistiske fremgang. Det samme vil være tilfældet overalt, ogsaa her; man vil ikke betænke sig paa at dræpe titusener av landets egne borgere for sine formaal. Bratli sa: Hvis arbeiderne vil frata os de kulturgoder som det har tat aarhundreder at oparbeide, da gaar vi mand av huse med vaaben i haand. Assessor Meidel skrev før verdenskrigen at industrien maatte betales godt; det nytter ikke at prutte; det maatte regnes som nødvendige driftsutgifter. Professor Morgenstierne vilde danne borgergarde mot arbeiderklassen. Disse folk har nok sin linje klar. Jeg tror ikke at bare den reformistiske linje fører frem. Lian sier, at vi skal omlægge vore linjer, saa skal vi gjøre det i fællesskap. Men da vi hadde anledning dertil paa siste kongres, sa Lian at det skulde forbundene bestemme. Richard Hansen taler om Trondhjemsforslaget. Dette er vistnok meget gjennemførlig. Det er ikke saa at forbundets økonomi skal decentraliseres for enkelte større steder. Jeg tror ogsaa dette kunde ordnes. Nye organisationer maatte ha en tid før de gik ut i kamp. Et distriktsvis samarbeide kunde ogsaa ordne dette. Det blev hævdet at det var upraktisk av regnskapsmæssige grunde. Ved diskussionen i komiteen gikk jeg med paa ikke at opta dette spørsmaal nu. Hansen sier at landsmøtet indbydes til at vedta en beslutning som gjør det umulig for forbundets avdelinger at staa i Det norske Arbeiderparti. Innledningen til fagoppositionens program lyder:

"Da fagorganisationen danner livsnerven i arbeiderbevægelsen, hvis viktigste opgave er at omskape samfundsforholdene, bør den naturlige konsekvens være, at dette formaall faar en fremtrædende plads i den faglige eller økonomiske virksomhet - at der altsaa ikke bare tilstræbes forbedring av arbeidernes kaar indenfor rammen av kapitaliststaten, men at man kjæmper for at sprænge denne og avskaffe den økonomiske utbytning ved producenternes direkte kontrol eller overtagelse av produktion og omsætning og derved gjennemføre den socialistiske samfunsdordning."

Dette var fremsat av Alfred Madsen og Martin Tranmæl. Alfred M. Nilsens linje blev ikke tat med. Men principerklæringen sier verken mer eller mindre end det jeg har her citert. Det er ikke bare fagforeningerne som er arbeidernes økonomiske organisationer. Hansen sier at det vil bli det nye styres pligt at arbeide for utmeldelse av partiet; men fagoppositionen har hævdet at fagforeningerne skal gjøres politiske. Hansen sa ogsaa at resultatet av arbeidet ikke er avhængig av det indhold organisationen gives. Hvis indholdet er socialistisk, vil resultatet, maalet, være socialismen. Arbeidsmandsforbundets love sier ingenting om socialismen. De taler om reformer og forbedringer. Høire, venstre og arbeiderdemokrater kan med god samvittighet være medlemmer. Dette har sat sit præg paa kampvirksomheten, paa hele arbeidet og paa stillingen til spørsmaalene. Derfor maa vi nu faa et program som peker hen mot hvad vi vil. Enten man vedtar principerklæringen eller ei, saa maa man finde et program. Det store flertal i forbundet ønsker den federative organisationsform, og er det som man sier her socialismen vi har arbeidet for saa la os ogsaa si fra at det er socialismen vi vil. Vi vil ophæve den økonomiske kløft mellem klasserne i samfundet, ophæve klasserne - det er socialismen.

Kjelde: Protokol over Norsk Arbeidsmandsforbunds 13. landsmøte. Kristiania 1918, s. 217-219.
Utskrift frå VIRKSOMME ORD
Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen